JK Jadro Koper

The best sailing club in town

Photo

Evropsko prvenstvo ILCA 4 – Cadiz 2023

V Cadizu (Španija) je med 15. in 22. aprilom potekalo Evropsko prvenstvo razreda ILCA4. Iz našega kluba se je prvenstva udeležila Zala Vidmar kot članica reprezentance Slovenije.

Prav na prvi jadralni dan je Zala praznovala tudi rojstni dan. Dogajanje prvega dne je trener Matija Čok povzel takole: »Za začetek dneva smo zapeli vse najboljše naši Zali za 16. rojstni dan, potem pa je sledil dolg in naporen dan z dvema regatama po 20 vozlih. Zala je bila v obeh regatah preveč zadržana na startih in potem skušala loviti floto, kar ji je uspelo do približno polovice, tako je prišla v cilj 43. in 37. in zaseda skupno 73. mesto.«

Drugi jadralni dan so jadralci ostali na obali, saj se je regatni odbor odločil da bo odpovedal oba za ta dan predvidena plova.

Tretji dan so jadralci zaključili kvalifikacije po močnem vetru z jakostjo od 18 do 22 vozlov. Matija je bil z jadranjem ta dan zadovoljen, sa je ocenil da je Zala v zahtevnih razmerah na polju pustila vse in dosegla 30. in 25. mestu ter se tako uvrstila v zlato skupino med dekleti. Močan veter jih ni presenetil, za še boljši rezultat pa je vseeno zmanjkalo moči.

Finale se je začel z dvema regatama v šibkem vetru, Zala pa je naredila eno 53. in eno 54. mesto v zlati skupini, skupno je ostala na 73 Spremenjeni pogoji so sicer dodobra premešali rezultate, kar ji je onemogočilo napredovanje. Dan je bil dolg in jadralci so se z morja vrnili ob osmih zvečer.

Predzadni dan je Zala prvo regato v zlati skupini dobro peljala in prišla v cilj kot 38., potem pa je preveč komplicirala po sredini orce in naredila dve slabši uvrstitvi, 65. in 76. mesto, skupno pa je vseeno napredovala na 69. med dekleti. Zadnji dan pa Zala v edinem plovu dosegla 35. mesto in napredovala skupno na 68. mesto v zlati skupini.

Matija Čok je prvenstvo povzel z oceno, da z rezultati sicer ni najbolj zadovoljen, da pa je zelo zadovoljen z napredkom. Kvaliteta jadranja je rasla skozi celo prvenstvo (tudi zaradi ugodnejših pogojev v finalnih plovih): »Cilj je bil uvrstitev v zlato skupino in potem borba za tem boljši skupni rezultat, kar ji je tudi uspelo. Brez neumnosti po sredini v prvih orcah bi lahko bil rezultat še boljši, a sem z Zalinim jadranjem to prvenstvo zadovoljen.«, je povedal Matija in dodal »Zdaj tudi vemo, kje moramo še več delati, da bomo pripravljenikosati se z najboljšimi.«

Takoj po podelitvi se je naša reprezentanca (v kateri je bil še Mark Rodica iz JK Burja) skupaj z jadralci in trenerjem iz JK Uljanik Pula, s katerimi so se prvenstva udeležili skupaj, odpravili na 30 urno pot domov.

(Teksti prirejeni na podlagi objav Jadralne zveze Slovenije na facebook.com)

Več informacij in rezultati: Spletna stran prvenstva

Galerija slik: Galerija fotografij (vir: EurILCA in JZS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.