JK Jadro Koper

The best sailing club in town

News

Zaključek Silver Cup 2018

Liam Orel se od olimpijskega enoseda finn poslavlja z bronom

Jubilejno 20. mladinsko svetovno prvenstvo razreda finn, ki ga je od ponedeljka gostil Jadralni klub Jadro Koper, se ni izteklo po željah Slovencev. Naš najboljši reprezentant Liam Orel je tekmovanje končal na skupnem 20. mestu ter z bronom v kategoriji do 19 let potrdil slovo od najtežjega olimpijskega enoseda. Športno pot bo nadaljeval v disciplini laser, v kateri cilja na OI 2024. 

36 jadralcev iz 19 držav bi se moralo danes pred Koprom pomeriti v zaključnih dveh regatah, vendar je organizatorjem znova ponagajal veter. Kljub dolgemu čakanju na ustrezne razmere in številnim poskusom starta je moral regatni odbor ob 15. uri priznati premoč narave, zato je za končni vrstni red obveljala razvrstitev po devetih preizkušnjah.
 
Naslov svetovnega prvaka je z nizom 3.,2.,2.,1.,6.,6.,3.,1, osvojil Čeh Ondrej Teply, ki ga je na trenerskem čolnu spremljal dvakratni olimpijec Gašper Vinčec. “Ondreja poznam že od malega. Imam ga skoraj za sina. Z veseljem sem mu pomagal, saj je tudi njegov oče meni stal ob strani 10 let. Mislim, da ima veliko potenciala in da bo v članski konurenci še veliko pokazal,” je vrhunec kariere 23-letnega Čeha komentiral koprski šampion.


Izjava Ondrej Teply

Slovenska izbrana vrsta je v domačih vodah zaostala za pričakovanji. Liam Orel je z 20. mestom in bronom v kategoriji do 19 let sicer ponovil lanski uspeh, a to je, glede na telesno konstrukcijo, tudi njegov največji domet. “Prvi cilj je bil izpolnjen, moja želja pa ne. Obetal sem si uvrstitev med deseterico in zlato v konkurenci do 19 let. Načrt je splaval po vodi deloma zaradi težkih razmer, v večji meri pa zato, ker sem si privoščil preveč napak. Poleg tega sem ugotovil, da mi jadrnica finn ne ustreza, zato sem jo sklenil prodati in kariero nadaljevati v laserju, kjer imam boljše možnosti za vrhunske uvrstitve,” je razloge za menjavo discipline pojasnil 19-letni član Jadra Koper.

Izjava Liam Orel

Drugi slovenski predstavnik, Jan Orel, je sidro odvrgel na 22. mestu. “Sezono zaključujem z nekoliko grenkim priokusom. Prednosti domačega terena nisem uspel izkoristiti, ker smo imeli večino časa zelo neobičajne vetrove, a ti so bili za vse enaki in niso izgovor za slabši izid,” je bil ob koncu najpomembnejše jadralske dirke v slovenskem morju jedrnat Jan.

Svetovne ase bo v koprskem zalivu mogoče ponovno spremljati med 8. in 10. marcem 2019, ko bo Koper gostil prvo etapo evropskega pokala razreda laser.

Rezultati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.