JK Jadro Koper

The best sailing club in town

News

V Kopru bo jadra razprlo 36 krmarjev iz 19 držav

Danes (ponedeljek, 27.8.2018) se v Kopru začenja Finn silver cup – svetovno prvenstvo olimpijskega razreda finn za jadralce mlajše od 23 let. Na petdnevni regati bosta domače barve branila Jan in Liam Orel, v vlogi trenerjev pa bosta prisotna tudi srebrni olimpijec iz Ria Vasilij Žbogar in dobitnik bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu leta 2007 Gašper Vinčec.
 
Silovita burja je organizacijskemu odboru danes onemogočila izpeljavo poskusne regate, na kateri naj bi se 36 tekmovalcev iz 19 držav prvič seznanilo s progo in pogoji na morju. “Trening regata koristi zlasti tehničnemu osebju, da se uskladi in pravočasno odkrije morebitne pomanjkljivosti,” je bistvo prologa pojasnil predsednik regatnega odbora Bojan Gale, ki mu bo pri izpeljavi vodnega dela prireditve pomagalo 25 članov jadralnega kluba Jadro Koper in štirje mednarodni sodniki. Vremenska napoved za prihajajoče dni je bolj obetavna. V ponedeljkovih uvodnih plovih naj bi floto poganjala zmerna burja, medtem ko bodo bitke za odličja konec tedna potekale v 10-12 vozlih maestrala. “Taki pogoji mi zelo ugajajo. Od povratka s svetovnega članskega prvenstva v Aarhusu sem veliko delal na telesni pripravljenosti ter poskušal izboljšati tehniko vožnje v veter in v krmo” je pred prvimi soočenji dobro razpoložen branilec bronaste medalje v kategoriji do 19 let Liam Orel. Drugi najmlajši krmar bo ob podpori prijateljev in navijačev tokrat ciljal na najvišjo stopničko, v skupni razvrstitvi pa si želi mesta med prvo deseterico. Podobne ambicije ima tudi njegov starejši brat Jan Orel, ki je danes dopolnil 23 let. “Praznoval bom po končanem prvenstvu. Upam, da bom imel takrat še kakšen razlog več za slavje,” pravi koprski reprezentant, ki si za rojstni dan želi predvsem stabilnih pogojev, dobrih predstav in čim manj nevšečnosti, ki bi mu podrle tekmovalni ritem. V prireditev bosta vpeta tudi slovenska jadralska virtuoza Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec. Slednji bo s trenerskega čolna delil nasvete Čehu Ondreju Teplyju, sinu nekdanjega trenerja Romana Teplyja, medtem ko bo Vasilij Žbogar, sicer trener irske reprezentance laserjev, športno znanje predajal Ukrajincu Georgiiu Pachesu. PROGRAM
  • 25.8. SOBOTA 10:00 – 18:00 Prijave & meritve opreme
  • 26.8. NEDELJA  09:00 – 18:00 Prijave & meritve opreme 13:00 Sestanek krmarjev 15:00 Uradni trening 19:00 Otvoritvena slovesnost (Marina KP)
  • 28.8. TOREK 10:00 Regate
  • 27.8. PONEDELJEK 10:00 Regate
  • 29.8. SREDA 10:00 Regate
  • 30.8. ČETRTEK 10:00 Regate
  • 31.8. PETEK 10:00 Regate 18:00 Podelitev nagrad (Marina KP)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.