Danes (ponedeljek, 27.8.2018) se v Kopru začenja Finn silver cup – svetovno prvenstvo olimpijskega razreda finn za jadralce mlajše od 23 let. Na petdnevni regati bosta domače barve branila Jan in Liam Orel, v vlogi trenerjev pa bosta prisotna tudi srebrni olimpijec iz Ria Vasilij Žbogar in dobitnik bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu leta 2007 Gašper Vinčec.

 

Silovita burja je organizacijskemu odboru danes onemogočila izpeljavo poskusne regate, na kateri naj bi se 36 tekmovalcev iz 19 držav prvič seznanilo s progo in pogoji na morju.

“Trening regata koristi zlasti tehničnemu osebju, da se uskladi in pravočasno odkrije morebitne pomanjkljivosti,” je bistvo prologa pojasnil predsednik regatnega odbora Bojan Gale, ki mu bo pri izpeljavi vodnega dela prireditve pomagalo 25 članov jadralnega kluba Jadro Koper in štirje mednarodni sodniki. Vremenska napoved za prihajajoče dni je bolj obetavna.

V ponedeljkovih uvodnih plovih naj bi floto poganjala zmerna burja, medtem ko bodo bitke za odličja konec tedna potekale v 10-12 vozlih maestrala.

“Taki pogoji mi zelo ugajajo. Od povratka s svetovnega članskega prvenstva v Aarhusu sem veliko delal na telesni pripravljenosti ter poskušal izboljšati tehniko vožnje v veter in v krmo” je pred prvimi soočenji dobro razpoložen branilec bronaste medalje v kategoriji do 19 let Liam Orel. Drugi najmlajši krmar bo ob podpori prijateljev in navijačev tokrat ciljal na najvišjo stopničko, v skupni razvrstitvi pa si želi mesta med prvo deseterico.

Podobne ambicije ima tudi njegov starejši brat Jan Orel, ki je danes dopolnil 23 let. “Praznoval bom po končanem prvenstvu. Upam, da bom imel takrat še kakšen razlog več za slavje,” pravi koprski reprezentant, ki si za rojstni dan želi predvsem stabilnih pogojev, dobrih predstav in čim manj nevšečnosti, ki bi mu podrle tekmovalni ritem.

V prireditev bosta vpeta tudi slovenska jadralska virtuoza Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec. Slednji bo s trenerskega čolna delil nasvete Čehu Ondreju Teplyju, sinu nekdanjega trenerja Romana Teplyja, medtem ko bo Vasilij Žbogar, sicer trener irske reprezentance laserjev, športno znanje predajal Ukrajincu Georgiiu Pachesu.

PROGRAM

 • 25.8. SOBOTA
  10:00 – 18:00 Prijave & meritve opreme

 • 26.8. NEDELJA 
  09:00 – 18:00 Prijave & meritve opreme
  13:00 Sestanek krmarjev
  15:00 Uradni trening
  19:00 Otvoritvena slovesnost (Marina KP)

 • 28.8. TOREK
  10:00 Regate

 • 27.8. PONEDELJEK
  10:00 Regate

 • 29.8. SREDA
  10:00 Regate

 • 30.8. ČETRTEK
  10:00 Regate

 • 31.8. PETEK
  10:00 Regate
  18:00 Podelitev nagrad (Marina KP)